ENGLISH VERSION

    1. WHAT IS THE PURPOSE OF THIS NOTICE?

    This Personal Data Protection Notice (“Notice”) describes the practices and responsibilities of SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD and its respective related corporations, affiliates, and associated companies as may be applicable (“Sanofi”, “we”, “us”, “our” or "Company”) (whether or not controlled by us) on when, how and why we collect, use, store, disclose, transfer and otherwise handle (collectively "Process") your Personal Data (as defined in Section 2 below) through this Site and its related services ("Site") in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 in Malaysia and all laws and regulations applicable to the protection of your Personal Data ("Applicable Laws") and this Notice.

    By accessing and/or registering for access to this Site, providing your Personal Data to us and/or allowing our collection of your Personal Data on this Site, you confirm
    that you have read, understood and agreed to the terms and conditions as provided herein and you consent to the Processing of your Personal Data which has been or will be received or collected by Sanofi in the manner and for the purposes described in this Notice.

    In the event of any conflict, inconsistency or ambiguity between the English text of this Notice and other language translation thereof, the English text shall prevail. Unless otherwise defined, the definitions in the Terms of Use will apply to this Notice. Unless otherwise defined herein, capitalised terms used in this Notice shall have the same meanings as those defined in the Terms of Use.

    2. WHAT TYPES OF PERSONAL DATA MAY BE COLLECTED?

    Personal data means any information relating to an individual, which enables the identification of such individual, whether directly or indirectly, as defined by Applicable Laws (“Personal Data”). Depending on your interaction with us, we may Process the following categories of Personal Data:
     

    • Identity data: name, gender, date of birth, citizenship, country of residence, place of practice, marital status, language skills, identification card/passport details, qualifications (which includes your profession), full registration number with the Malaysian Medical Council, date of registration, specialty and/or sub-specialty, place of employment;
       
    • Contact details: home address, home phone number and mobile number, email address, work address, work number;
       
    • Messages: any information or data you may send us in your requests, enquiries and/or correspondences with Sanofi by using this Site, by email, phone, fax, post, or through your face to face interaction with Sanofi’s personnel or subcontractor or agent or by any other means;
       
    • Connection data: any information regarding your connection and access to this Site (e.g. type of machine and browser used, timestamp of your connection, Internet protocol (IP) address, pages visited, browsing history, etc.). Generally we do not link your IP address to anything that will enable us to identify you.
       
    • Location data: information that may be provided by your machine and browser about your location if you allow such information to be shared with Sanofi;
       
    • Data from publicly available sources: including but not limited to, public hospital data, medical association websites and from Sanofi’s data suppliers which provide global reference databases of healthcare and related professionals;
       
    • Information from surveys or polls: information that may be provided by you through your participation in trainings, events, seminars, webinars, conferences via the Site, or surveys or polls via the Site, in connection with services made available on the Site;
       
    • Data relating to and data which may be collected by cookies: Sanofi may use cookies on this Site to store some information on your computer to improve the quality of your visit to this Site. In some cases, this information will help us to tailor the content to your interests, or help us to avoid asking for the same information on repeat visits to this Site. No personally identifiable information is available in this process.
       
    • Miscellaneous data: in some cases, the Personal Data that we process may also include sensitive Personal Data, such as diversity related information (including data about racial and ethnic origin, political opinions, religious beliefs and other beliefs of a similar nature, trade union membership and data about sexual life and sexual orientation), or health data (such as sickness records, disability records, fitness for work records and information on pensions and/or health insurance where it contains data relating to sickness) and data about alleged or proven criminal offences in each case where permitted by law.

    To the extent that you disclose to Sanofi any personal information and/or Personal Data of another individual, we shall assume, without independent verification, that you have obtained such individual's consent for the disclosure of such information and/or Personal Data as well as the Processing of the same in accordance with the terms of this notification.

    Where indicated, it is obligatory to provide your Personal Data to us to enable us to process your data in relation to specific Purposes (defined hereunder). Should you decline to provide such obligatory Personal Data, we may not be able to engage with you, including to communicate with you or provide you with the information you require. If you delete or choose not to allow the use of cookies, some areas of our Site may not function properly or be accessible. Refusal to provide the obligatory Personal Data may also adversely affect your ability to enjoy and/or participate fully in, amongst others, any events or activities hosted on the Site, whether by Sanofi or otherwise.

    3. HOW DO WE COLLECT PERSONAL DATA?

    Sanofi Processes Personal Data either through its employees, service providers or authorized third parties acting on our behalf for the Purposes (defined below). In addition to the Personal Data
     

    • Data that you communicate to us and/or our authorized agents, through various media and communication channels, whether face-to-face, by phone, in writing, through general business contact with you, through registrations, applications, surveys, and direct and indirect interactions with Sanofi. For example, data you provide to purchase or acquire our products or services, when you meet or communicate with us, when you post a message on a Sanofi bulletin board or comments thread, to register for scientific events, to participate in a patient support programme, to report an adverse event, to submit an online application, to submit your resume to us for employment purposes, to create an account on Sanofi websites, or to contact us or send us a request for information;
       
    • Data that we collect following your interactions with the Sanofi websites, platforms, facsimiles, electronic or mobile applications and services through certain technologies, such as cookies;
       
    • Data from Publicly available sources that we collect in accordance with Applicable Laws, e.g. data that is published by you, social media profiles, directories, signages;
       
    • Data that we obtain legally from third parties who are authorized to Process your Personal Data as authorized by you or in accordance with Applicable Laws, for example, when we may need to confirm contact or financial information or to verify the registration of healthcare professionals, or data provided by one of your healthcare professionals regarding an adverse experience in relation to one of our products; and
       
    • Other sources including but not limited to third party administrator, educational records, background checks, or professional and personal reference.
       
    • Cookies: The Sites may use a tracking technology called a “cookie”. A “cookie” is a small text file that a website can place on your computer’s hard drive in order, for example, to collect information about your activities on the Site, to track your preferences and selections, or to show you advertisements based on your interests, such as banner ads relating to Sanofi’s products and services. Cookies may be placed on your computer by Sanofi or by another company or advertiser that Sanofi engages to provide services or advertising (a “third party cookie”).

      It is possible that these cookies could be used in combination with other information to identify you. Information stored in first party cookies associated with a Sanofi website will be transmitted back to us. Information stored in third party cookies may be transmitted to the party placing the cookie, so that they can deliver to you messages and advertisements based on your interests as you browse the Internet.

      You may be able to opt out of third parties using cookies to deliver interest-based advertising to you by visiting
      www.aboutads.info/choices/ or https://www.networkadvertising.org/choices/. With most internet browsers, you can also erase cookies from your computer’s hard drive, block all cookies, block specific kinds of cookies, or even receive a warning before a cookie is placed on your system. Refer to your browser instructions or help button to learn more about cookies. You should be aware, however, that cookies might be necessary to provide you with certain features (e.g. customized delivery of information) available on the Site.
       
    • Web logs: The Site may also automatically collect and store web log information relating to your computer and your visit, such as the name of the domain and host from which you access the Internet, the Internet address of the website from which you link to the Site, the date and time you access the Site, the duration of time you spend on the Site, the pages you visit on the Site, your computer's operating system and browser software, and your Internet protocol (IP) address. An IP address is a number assigned to your computer by your Internet Service Provider so you can access the Internet. This number may change each time you connect to the internet (“dynamic IP address”) or it may remain constant (“static IP address”). If you have an IP address, it is possible that this address could be used in combination with other information to identify you.
       
    • Pixel tags: The Site may also track your usage of the site through the use of pixel tags (also called clear gifs or web beacons). A pixel tag is a tiny graphic on a web page that is used to track pages viewed. Pixel tags tell the web site server information such as the IP address and browser type related to the visitor’s computer. Pixel tags may be placed in online advertisements that bring people to the Site and on different pages of the Site. Web beacons provide us with information on how many times a page is opened and which information is consulted.
       
    • Links to Third-Party Website The Site may contain links to third parties' websites. Please note that we are not responsible for the collection, use, record, hold, storage, maintenance, sharing, or disclosure of data and information by such third parties. If you provide information directly to such sites, the privacy policy and terms of service on those sites are applicable and we are not responsible for the information processing practices or privacy policies of such sites.

    4. HOW WILL PERSONAL DATA BE USED?

    Sanofi and any third party who may be acting on our behalf may Process your Personal Data, for the following purposes (“Purposes”):

    • To allow you to navigate this Site and personalize your browsing experience when using the Site. Sanofi may use cookies on this Site to store some information on your computer to improve the quality of your visit to our Site. In some cases, this information will help us to tailor the content to your preference, or help us to avoid asking for the same information on repeat visits to this Site. No personally identifiable information is available in this process.
       
    • To compile statistical data on the use of our Site to track the total number of visitors to this Site, the number of visitors to each page of this Site, how visitors navigate through this Site and the domain names of visitors’ internet service providers for the purposes of evaluating and improving the Site.
       
    • To verify that you are a registered healthcare professional and to provide you access to the content, to manage your online accounts, to send you related communications, to respond to your queries and information with your consent, and for the purposes of statistical analysis.
       
    • To comply with legal or regulatory obligations that apply to Sanofi, monitor safety, manage adverse events, carry out prevention and investigatory activities, carry out administrative formalities, registration, declarations or audits.
       
    • To respond to legal or regulatory requests from administrative or judicial authorities imposed on Sanofi, in accordance with applicable laws, regulation, guidelines and/or any other documents issued relevant regulatory authorities.
       
    • To fulfil legitimate purposes relating to Sanofi's affairs, which may include the conduct of litigation, investigations or dispute resolutions.
       
    • To protect our rights and interests, such as to protect the health, safety, and security of Sanofi personnel and premises, carry out internal audits, asset management, system and other business controls, manage business administration (finance and accounting, fraud monitoring and prevention), maintain the security of our services and operations, protect our rights, privacy, safety or property, to allow us to pursue available remedies or limit the damages that we may incur as necessary, to protect ourselves against possible fraudulent actions.
       
    • To improve and develop the Site by identifying usage trends, developing content for the Site, understanding how you and your device interacts with the Site, tracking and responding to safety concerns, determining the effectiveness of the Site.
       
    • To fulfil such other purposes as Sanofi deems necessary or appropriate in relation to your usage of the Site from time to time.

    5. WILL PERSONAL DATA BE DISCLOSED AND/OR TRANSFERRED OUTSIDE MALAYSIA?

    In general, we will not disclose your Personal Data to third parties (other than those set out under Section 8) unless you have notified us in writing that you consent to such disclosure.

    Please note that it may be necessary for Sanofi to disclose your Personal Data:

    • to transfer your Personal Data to our authorized employees, agents and third parties as set out under Section 8 (which may be within or outside Malaysia) for the Purposes. In particular, Sanofi may transfer your Personal Data to our oversea affiliate(s) where our information technology storage facilities and servers may be located;
       
    • where required by any regulatory authority of competent jurisdiction, such as Inland Revenue and other statutory bodies;
       
    • to discharge any legal obligation imposed on us by law;
       
    • pursuant to an order of a court of competent jurisdiction;
       
    • to organisations including their professional service providers and relevant regulatory authorities whether within or outside Malaysia, in connection with the acquisition, disposition and/or intended acquisition or disposition of Sanofi's assets and/or of Sanofi itself whether directly or indirectly;
       
    • to our partners and service providers;
       
    • if we deem that such disclosure is necessary to prevent or mitigate a serious and imminent threat to your life or health or the life or health of another person; and
       
    • where we believe disclosure is necessary or appropriate to prevent physical harm or financial loss, or in connection with an investigation of suspected or actual fraudulent or illegal activity.

    Access to your Personal Data may be granted to other entities within the Sanofi group and may be transferred out of Malaysia for purposes of data storage and managing information more securely and efficiently at group level.

    Sanofi also reserves the right to transfer relevant Personal Data in the event Sanofi sells or transfers all or a portion of its business or assets. The Company will use all reasonable efforts to direct the transferee to process personal information you have provided to us in a manner that is as consistent as possible with this Notice and Sanofi’s privacy policies.

    At all times, rest assured that we will only disclose the minimum amount of information which it deems necessary and will take all reasonable steps to ensure that your Personal Data will be treated by Sanofi and our authorized employees, agents and third parties as confidential information. Sanofi will not sell, rent or trade your Personal Data.

    Safeguards for international transfers of Personal Data
    In cases where Sanofi needs to transfer Personal Data outside Malaysia for the Purposes described above, it shall ensure that adequate safeguards, as required under applicable data protection legislation, will be implemented. In this respect and in particular, for intra-group transfers of Personal Data implemented for clinical studies and pharmacovigilance purposes, Sanofi has implemented and shall apply its “
    Binding Corporate Rules” validated by the EU Data Protection Authorities.

    By accessing the Site, providing your Personal Data to us and/or allowing our collection of your Personal Data, you consent to the transfer of your Personal Data as described herein in Paragraph 5 of this Notice.

    6. HOW WILL PERSONAL DATA BE STORED?

    Sanofi stores your Personal Data in the form of hard/soft copy. The soft copy data is stored on, amongst others, secure operating environments, databases, servers and tools (within Malaysia or outside Malaysia), which are only accessible to authorized Sanofi employees, agents and third parties. Sanofi undertakes to observe generally accepted industry standards and practices in the storage of your personal information.

    We may also aggregate, pseudonymize or anonymize Personal Data to ensure that no personally identifiable information is communicated to third parties. However, please be aware that there is always some risk involved when submitting data over the Internet and that Sanofi cannot guarantee that the Site is 100% safe from illegal tampering or “hacking.” Any data transmitted over the Internet may be at risk.

    7. HOW LONG WILL PERSONAL DATA BE RETAINED?

    We may retain your Personal Data for as long as it is necessary to fulfil the purpose for which it was collected, or as required or permitted by Applicable Laws. We will cease to retain your Personal Data, or remove the means by which the data can be associated with you, as soon as it is reasonable to assume that such retention no longer serves the purpose for which the Personal Data was collected, and is no longer necessary for legal or business purposes.

    8. WHO WILL PERSONAL DATA BE SHARED WITH?

    For the Purposes described above, we may disclose your Personal Data to the parties (within or outside Malaysia) as listed below, including but not limited to: -

    • Sanofi associated or affiliated companies for legitimate business purposes;
       
    • Our selected partners such as sponsors of events and conferences, and professional or accreditation bodies or organizations, associations for accreditation in your favour pursuant to your attendance at any events organized or sponsored by Sanofi;
       
    • Suppliers, distributors, service providers, agents or contractors engaged by Sanofi or acting on Sanofi's behalf, who provide website hosting, payment processing, order fulfilment, information technology, system administration and related infrastructure provision, printing, billing, customer service, healthcare professional validation, email delivery, data analysis, auditing, market research, digital monitoring, marketing, advertising, brand, communication and other services;
       
    • External advisors (e.g. lawyers, accountants, company secretary, auditors, insurers and brokers on a need to know basis for the purposes of providing their services or advice to us, etc.);
       
    • Relevant government regulators, statutory boards or authorities or law enforcement agencies or industry regulators or any person to whom we are compelled or required to do so under law, to comply with any laws, rules, guidelines and regulations or schemes imposed by any governmental authority;
       
    • Potential acquirers and other stakeholders in the event of potential, proposed or actual business transfer, whether in whole or in part, sale of business, disposal, acquisition, merger, spin-off, joint venture, assignment, reorganisation of Sanofi's business, assets or stock or similar transaction; and
       
    • Any other party to whom you authorise us in writing to disclose your Personal Data to.

    Sanofi may disclose aggregate, pseudonymized or anonymized data derived from Personal Data (but without identifiers that will disclose your identity) to third parties. Sanofi shall endeavor to cause such third parties to comply with Applicable Laws in the course of its engagement with Sanofi and require such third parties to use and protect your Personal Data consistent with this Notice. We will ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect and/or maintain confidentiality of your information that we may disclose to them.

    9. HOW CAN I EXERCISE MY RIGHTS?

    You can exercise your rights as provided by Applicable Laws. To that end, Sanofi informs you that you are entitled:

    • to apply for a copy of your Personal Data that Sanofi holds;
    • to correct your Personal Data should your Personal Data be inaccurate, incomplete, misleading or not up to date;
    • to limit or withdraw your consent, in full or in part, to the Processing of your Personal Data that Sanofi holds;
    • to lodge an inquiry or complaint with our Data Protection Officer.

    Note that, in limiting the Processing of your Personal Data, the same consequences as described above in the event of refusal to provide Personal Data could apply.

    If you would like to exercise any of these rights, please contact us as described in the “How to Contact Us” section below and we will take necessary steps to respond as soon as possible. We may impose a fee for processing the aforesaid requests. You may also withdraw consent from receiving marketing messages about goods and services, including promotional information about Sanofi products from us by clicking on the “Unsubscribe” link provided to you in our email or text to you, however, unsubscribing will apply to direct marketing communications only as we may still need to communicate with you for other reasons, for example about your order of a product or service.

    In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, Sanofi has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under law.

    10. HOW TO CONTACT US?

    You may contact our Data Protection Officer if you have any enquiries or feedback on our Personal Data protection policies and procedures, or if you wish to make any request, in the following manner:
    Tel: +6037651 0800,
    Email:
    MYBN_privacy.officer@sanofi.com, Address: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

    11. ACCURACY OF DATA

    We generally rely on Personal Data provided by you (or your authorised representative). In order to ensure that your Personal Data is current, complete and accurate, please update us if there are changes to your Personal Data by informing our Data Protection Officer in writing at the contact details provided.

    12. REVISION OF NOTICE

    This Notice was last updated on 21st April 2022. We may revise or amend this Notice from time to time without any prior notice. The revised Notice will be available on this Site. You may determine if any such revision has taken place by referring to the date on which this Notice was last updated. We invite you to check this Notice periodically. By continuing to communicate with Sanofi, by continuing to use the Site and/or providing your Personal Data to us or allowing our collection of your Personal Data, following the revisions to this Notice, this shall signify your acceptance of such revisions.

    1. APAKAH TUJUAN NOTIS INI?

    Notis Perlindungan Data Peribadi ini ("Notis") menerangkan amalan-amalan dan tanggungjawab SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD dan setiap syarikat yang berkaitan masing-masing, syarikat-syarikat gabungan, dan syarikat-syarikat bersekutu seperti yang terpakai ("Sanofi", "kami", atau "Syarikat") (sama ada dikawal oleh kami atau tidak) mengenai bila, mengapa dan bagaimana kami mengumpulkan, menggunakan, menyimpan, menzahirkan, memindahkan dan mengendalikan (secara kolektif "Proses") Data Peribadi (seperti yang ditakrifkan di Seksyen 2 di bawah) anda melalui Laman ini dan perkhidmatan yang berkaitan dengannya ("Laman") selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 di Malaysia dan semua undang-undang dan peraturan yang berkenaan untuk melindungi data peribadi anda ("Undang-undang yang Terpakai") dan Notis ini.

    Dengan mengakses dan/atau mendaftar untuk akses ke Laman ini, memberikan Data Peribadi anda kepada kami dan/atau membenarkan pengumpulan Data Peribadi anda di Laman ini, anda mengesahkan bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju dengan terma dan syarat seperti yang disediakan di sini dan anda bersetuju terhadap Pemprosesan Data Peribadi anda yang telah atau akan diterima atau dikumpulkan oleh Sanofi mengikut cara dan untuk tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini.

    Sekiranya terdapat sebarang konflik, ketakkonsistenan atau ketaksaan antara teks Bahasa Inggeris di Notis ini dan terjemahan bahasa lain daripadanya, teks Bahasa Inggeris akan mengatasi.In the event of any conflict, inconsistency or ambiguity between the English text of this Notice and other language translation thereof, the English text shall prevail. Unless otherwise defined, the definitions in the Terms of Use will apply to this Notice. Unless otherwise defined herein, capitalised terms used in this Notice shall have the same meanings as those defined in the Terms of Use.

    2. APAKAH JENIS DATA PERIBADI YANG MUNGKIN DIKUMPULKAN?

    Data peribadi bermaksud sebarang maklumat yang berkaitan dengan individu, yang membolehkan pengenalpastian individu berkenaan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, seperti yang ditakrifkan oleh Undang-Undang yang Terpakai (“Data Peribadi”). Bergantung kepada interaksi anda dengan kami, kami mungkin Memproseskategori-kategori Data Peribadi yang berikut:
     

    • Data identiti: nama, jantina, tarikh lahir, kewarganegaraan, negara residensi, tempat pengamalan, status perkahwinan, kemahiran bahasa, butir-butir kad pengenalan/pasport, kelayakan (yang termasuk profesion anda), tempat perkerjaan, nombor pendaftaran penuh dengan Majlis Perubatan Malaysia, tarikh pendaftaran, kepakaran dan atau sub- kepakaran, tempat pekerjaan;
       
    • Butiran kenalan: alamat rumah, nombor telefon rumah dan nombor telefon mudah alih, alamat e-mel, alamat tempat kerja, nombor telefon tempat kerja;
       
    • Mesej: sebarang maklumat atau data yang mungkin anda kirimkan kepada kami atas permintaan, pertanyaan dan/atau surat-menyurat anda dengan Sanofi dengan menggunakan Laman ini, melalui e-mel, telefon, faks, pos, atau melalui interaksi bersemuka dengan pegawai atau subkontraktor atau ejen Sanofi atau dengan sebarang cara lain;
       
    • Data sambungan: sebarang maklumat mengenai sambungan dan akses anda ke Laman ini (contohnya jenis mesin dan pelayar yang digunakan, cap masa sambungan anda, alamat protokol Internet (Internet protocol, IP), halaman yang dilayari, sejarah pelayaran dan lain-lain). Secara amnya, kami tidak memautkan alamat IP anda dengan apa-apa yang membolehkan kami mengenali anda.
       
    • Data lokasi: maklumat yang mungkin diberikan oleh mesin dan pelayar anda mengenai lokasi anda jika anda membenarkan maklumat tersebut dikongsikan dengan Sanofi;
       
    • Data daripada sumber-sumber yang tersedia secara umum: termasuk tetapi tidak terhad kepada, data hospital awam, laman web persatuan perubatan dan daripada pembekal data Sanofi yang menyediakan pangkalan data rujukan global mengenai penjagaan kesihatan dan profesional yang berkaitan;
       
    • Maklumat daripada tinjauan atau undian: maklumat yang mungkin anda berikan melalui penyertaan anda dalam latihan, acara, seminar, webinar, persidagang melalui Laman ini, atau tinjauan atau undian melalui Laman ini, berhubung dengan perkhidmatan yang disediakan pada Laman ini;
       
    • Data yang berkaitan dengan dan data yang mungkin dikumpulkan oleh kuki: Sanofi mungkin menggunakan kuki pada Laman ini untuk menyimpan beberapa maklumat pada komputer anda untuk meningkatkan kualiti kunjungan anda ke Laman ini. Dalam sesetengah kes, maklumat ini akan membantu kami untuk menyesuaikan kandungan mengikut minat anda, atau membantu mengelakkan kami daripada meminta maklumat yang sama apabila anda mengunjungi Laman ini semula. Maklumat yang boleh dikenalpasti secara peribadi tidak tersedia dalam proses ini.
       
    • Data lain-lain: kadang kala, Data Peribadi yang kami proses juga mungkin termasuk data peribadi sensitif (termasuk data mengenai asal usul kaum dan etnik, pendapat politik, agama, atau kepercayaan agama dan kepercayaan lain yang serupa, kealihanan kesatuan sekerja dan data mengenai kehidupan seksual dan orientasi seksual), atau data kesihatan (seperti rekod penyakit, rekod kecacatan, rekod kecergasan untuk pekerjaan dan maklumat mengenai pencen dan/atau insurans kesihatan di mana ai mengandungi data berkaitan dengan penyakit) dan data mengenai pelakuan jenayah, dakwaan tentang perlakuan jenayah dan/atau sabitan, sekiranya dibenarkan di bawah undang-undang.

    Sejauh mana anda menzahirkan kepada kami sebarang maklumat peribadi dan/atau data peribadi tentang individu lain, kami akan mengandaikan, tanpa penentusahan bebas, bahawa anda telah mendapatkan kebenaran individu tersebut untuk menzahirkan maklumat dan / atau data peribadi tersebut serta Pemprosesannya selaras dengan terma-terma makluman ini.

    Sekiranya dinyatakan, adalah menjadi kewajipan untuk memberikan data peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses data anda yang berkaitan dengan Tujuan-tujuan tertentu (ditakrifkan di bawah ini).Jika anda enggan memberikan data peribadi yang diwajibkan, kami mungkin tidak dapat melibatkan diri dengan anda, termasuk untuk berkomunikasi dengan anda atau memberikan maklumat yang anda perlukan. Jika anda memadam atau memilih untuk tidak membenarkan penggunaan kuki, beberapa bahagian di Laman kami mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik atau dapat diakses. Keengganan untuk memberikan data peribadi yang diwajibkan juga mungkin menjejaskan keupayaan anda untuk menikmati dan/atau menyertai sepenuhnya dalam, di antaranya, setiap acara atua aktiviti yang diadakan pada Laman, sama ada oleh Sanofi atau tidak.

    3. BAGAIMANA KAMI MENGUMPUL DATA PERIBADI?

    Sanofi Memproses Data Peribadi sama ada melalui pekerjanya, pembekal perkhidmatan atau pihak ketiga yang diberi kuasa untuk bertindak bagi pihak kami untuk Tujuan (ditakrifkan di bawah). Sebagai tambahan kepada data peribadi yang telah anda berikan kepada kami atau membenarkan kami untuk mengumpulkannya seperti yang dinyatakan dalam Laman ini, Sanofi mungkin Memproses data peribadi anda daripada pelbagai sumber termasuk:
     

    • Data yang anda sampaikan kepada kami dan/atau ejen kami yang diberi kuasa, melalui pelbagai saluran media dan komunikasi, sama ada secara bersemuka, melalui telefon, secara bertulis, melalui hubungan perniagaan biasa dengan anda, melalui pendaftaran, aplikasi, tinjauan, dan interaksi langsung dan tidak langsung dengan Sanofi. Sebagai contohnya, data yang anda berikan untuk membeli atau memperoleh produk atau perkhidmatan kami, ketika anda berjumpa atau berkomunikasi dengan kami, apabila anda memuat naik mesej pada papan buletin Sanofi atau rantai komen, untuk mendaftar untuk acara saintifik, untuk mengambil bahagian dalam program sokongan pesakit, untuk melaporkan kejadian buruk, mengemukakan permohonan dalam talian, mengirimkan resume anda kepada kami untuk tujuan pekerjaan, membuat akaun di laman web Sanofi, atau untuk menghubungi kami atau menghantar permintaan kepada kami bagi mendapatkan maklumat;
       
    • Data yang kami kumpulkan selepas interaksi anda dengan laman web Sanofi, platform, faksimili, aplikasi elektronik atau mudah alih dan perkhidmatan melalui teknologi-teknologi tertentu, seperti kuki;
       
    • Data daripada Sumber-sumber yang tersedia secara umum yang kami kumpulkan mengikuti Undang-Undang yang Terpakai, contohnya data yang diterbitkan oleh anda, profil media sosial, direktori, papan tanda;
       
    • Data yang kami peroleh secara sah daripada pihak ketiga yang diberi kuasa untuk Memproses data peribadi anda sebagaimana yang dibenarkan oleh anda atau mengikuti Undang-Undang yang Terpakai, contohnya, apabila kami perlu mengesahkan maklumat hubungan atau kewangan atau untuk mengesahkan pendaftaran profesional penjagaan kesihatan, atau data yang diberikan oleh salah seorang ahli penjagaan kesihatan profesional anda berkenaan dengan pengalaman buruk yang berkaitan dengan salah satu produk kami; dan
       
    • Sumber lain termasuk tetapi tidak terhad kepada pentadbir pihak ketiga, rekod pendidikan, semakan latar belakang, atau perakuan profesional dan peribadi.
       
    • Kuki: Laman ini mungkin menggunakan teknologi penjejakan yang disebut "kuki". "Kuki" adalah fail teks kecil yang boleh diletakkan oleh laman web pada pemacu keras komputer anda, sebagai contohnya, untuk mengumpulkan maklumat mengenai aktiviti anda pada Laman ini, untuk mengesan kecenderungan dan pilihan-pilihan anda, atau untuk menunjukkan kepada anda iklan berdasarkan minat anda, seperti iklan sepanduk yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan Sanofi. Kuki mungkin diletakkan pada komputer anda oleh Sanofi atau oleh syarikat atau pengiklan lain yang diguna khidmatnya oleh Sanofi untuk menyediakan perkhidmatan atau pengiklanan ("kuki pihak ketiga").

      Ada kemungkinan kuki-kuki ini digunakan bersama dengan maklumat lain untuk mengenal pasti anda. Maklumat yang disimpan dalam kuki pihak pertama yang berkaitan dengan laman web Sanofi akan dihantar kembali kepada kami. Maklumat yang disimpan dalam kuki pihak ketiga mungkin dihantar ke pihak yang menempatkan kuki tersebut, supaya mereka dapat menyampaikan mesej dan iklan kepada anda berdasarkan minat anda semasa anda melayari Internet.

      Anda mungkin boleh menarik diri daripada pihak ketiga yang menggunakan kuki untuk menyampaikan iklan berdasarkan minat kepada anda dengan melayari www.aboutads.info/choices/ atau https://www.networkadvertising.org/choices/. Dalam kebanyakan pelayar internet, anda juga boleh menghapuskan kuki daripada pemacu keras komputer anda, menghalangi semua kuki, menghalangi jenis-jenis kuki yang khusus, atau bahkan menerima amaran sebelum kuki diletakkan pada sistem anda. Sila rujuk kepada arahan pelayar anda atau butang bantuan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kuki. Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui bahawa kuki mungkin diperlukan untuk memberikan anda dengan ciri-ciri tertentu (contohnya penyampaian maklumat yang disesuaikan) yang terdapat pada Laman ini.
       
    • Log web: Laman ini juga mungkin mengumpulkan dan menyimpan maklumat log web secara automatik yang berkaitan dengan komputer dan kunjungan anda, seperti nama domain dan hos daripada mana anda mengakses Internet, alamat Internet laman web yang anda paut untuk ke Laman ini, tarikh dan masa anda mengakses Laman ini, jangka masa anda luangkan dan halaman yang anda kunjungi, sistem operasi komputer dan perisian pelayar anda, dan alamat protokol Internet (IP) anda. Alamat IP adalah nombor yang diberikan ke komputer anda oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda supaya anda dapat mengakseskan Internet. Nombor ini mungkin berubah setiap kali anda menyambung ke internet ("alamat IP dinamik") atau mungkin kekal sama ("alamat IP statik"). Jika anda mempunyai alamat IP, ada kemungkinan alamat ini dapat digunakan bersama dengan maklumat lain untuk mengenali anda.
       
    • Tag Piksel: Laman ini juga boleh mengesan penggunaan anda terhadap laman web tersebut melalui penggunaan tag piksel (juga dipanggil sebagai gif jelas atau suar web). Tag piksel adalah grafik kecil di laman web yang digunakan untuk mengesan halaman web yang dilihat. Tag piksel memberitahu pelayan laman web maklumat seperti alamat IP dan jenis pelayar yang berkaitan dengan komputer pelawat. Tag piksel boleh diletakkan pada iklan dalam talian yang membawa pengguna internet ke Laman dan pada halaman-halaman yang berbeza pada Laman ini. Suar web memberikan kami maklumat mengenai kekerapan halaman dibuka dan maklumat yang dirujuk.

      Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga
      Laman ini mungkin mengandungi pautan ke laman web pihak ketiga. Sila maklum bahawa kami tidak bertanggungjawab atas pengumpulan, penggunaan, perekodan, pemegangan, penyimpanan, penyelenggaraan, pengkongsian, atau penzahiran data dan maklumat oleh pihak ketiga tersebut. Sekiranya anda memberikan maklumat secara langsung ke laman web sedemikian, dasar privasi dan terma-terma perkhidmatan pada laman web tersebut adalah terpakai dan kami tidak bertanggungjawab terhadap amalan pemprosesan maklumat atau dasar privasi laman web sedemikian.

    4. BAGAIMANA DATA PERIBADI AKAN DIGUNAKAN?

    Sanofi dan mana-mana pihak ketiga yang mungkin bertindak bagi pihak kami mungkin Memproses Data Peribadi anda, untuk tujuan-tujuan berikut ("Tujuan"):

    • Untuk membolehkan anda melayari Laman ini dan memperibadikan pengalaman pelayaran anda apabila menggunakan Laman ini. Sanofi mungkin menggunakan kuki pada Laman ini untuk menyimpan sesetengah maklumat pada komputer anda untuk meningkatkan kualiti kunjungan anda ke Laman kami. Dalam sesetengah kes, maklumat ini akan membantu kami menyesuaikan kandungan mengikut kecenderungan anda, atau membantu mengelakkan kami daripada meminta maklumat yang sama apabila anda melawat Laman ini semula. Maklumat yang boleh dikenalpasti secara peribadi tidak tersedia dalam proses ini.
       
    • Untuk mengumpulkan data statistik penggunaan Laman kami untuk mengesan jumlah pelawat ke Laman ini, jumlah pelawat ke setiap laman dalam Laman ini, bagaimana pelawat menavigasi melalui Laman ini dan nama domain penyedia perkhidmatan internet pelawat bagi tujuan menilai dan menambah baik Laman ini.
       
    • Untuk mengesahkan bahawa anda adalah ahli penjagaan kesihatan profesional yang berdaftar dan memberi anda akses kepada kandungan, menguruskan akaun dalam talian anda, untuk menghantar anda komunikasi yang berkaitan, memberi maklum balas terhadap pertanyaan dan maklumat anda dengan persetujuan anda, dan untuk tujuan analisis statistik.
       
    • Untuk mematuhi kewajiban undang-undang atau peraturan yang terpakai kepada Sanofi, memantau keselamatan, menguruskan kejadian buruk, menjalankan aktiviti pencegahan dan penyiasatan, menjalankan formaliti pentadbiran, pendaftaran, pengistiharaan atau audit.
       
    • Untuk memberi tindak balas terhadap permintaan undang-undang atau pengawalseliaan daripada pihak pentadbiran atau kehakiman yang dikenakan terhadap Sanofi, selaras dengan undang-undang yang terpakai, peraturan, garis panduan yang berkuat kuasa dan/atau sebarang dokumen lain yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa pengawalseliaan yang berkenaan.
       
    • Untuk memenuhi tujuan-tujuan sah berkaitan dengan hal-ehwal Sanofi, yang mungkin termasuk pengendalian litigasi, penyiasatan atau penyelesaian pertikaian;
       
    • Untuk melindungi hak dan kepentingan kami, seperti untuk melindungi kesihatan, keselamatan, dan keselamatan kakitangan dan premis Sanofi, menjalankan audit dalaman, pengurusan aset, kawalan sistem dan perniagaan lain, menguruskan pentadbiran perniagaan (kewangan dan perakaunan, pemantauan dan pencegahan penipuan), menjaga keselamatan perkhidmatan dan operasi kami, melindungi hak, privasi, keselamatan atau harta benda kami, untuk membolehkan kami melakukan pemulihan yang ada atau mengehadkan kerosakan yang kami mungkin alami seperti yang diperlukan, untuk melindungi diri kami terhadap kemungkinan tindakan penipuan.
       
    • Untuk menambah baik dan membangunkan Laman ini melalui mengenalkan pasti trend penggunaan dan membangunkan kandungan untuk Laman ini, memahami bagaimana anda dan peranti anda berinteraksi dengan Laman ini, mengesan dan memberi respons terhadap masalah keselamatan, menentukan keberkesanan Laman ini.
       
    • Untuk memenuhi sebarang tujuan lain yang dianggap perlu atau sesuai oleh Sanofi berkaitan dengan penggunaan anda di Laman dari semasa ke semasa.

    5. ADAKAH DATA PERIBADI AKAN DIZAHIRKAN DAN/ATAU DIPINDAHKAN KE LUAR MALAYSIA?

    Secara amnya, kami tidak akan menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga (selain daripada yang dinyatakan di bawah Seksyen 8) kecuali anda telah memaklumkan kami secara bertulis bahawa anda membenarkan kami berbuat demikian.

    Sila ambil maklum, bahawa Sanofi mungkin perlu menzahirkan Data Peribadi anda:

    • untuk memindahkan Data Peribadi anda kepada syarikat-syarikat sekutu dan pekerja-pekerja, ejen-ejen dan pihak ketiga (yang dinyatakan di bawah Seksyen 8) kami yang diberi kuasa (yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia) untuk Tujuan-tujuan tersebut. Secara khususnya, Sanofi mungkin memindahkan Data Peribadi anda ke syarikat-syarikat sekutu kami yang berada di luar negara di mana fasiliti penyimpanan teknologi maklumat dan pelayan kami mungkin berada.
       
    • jika dikehendaki oleh mana-mana pihak berkuasa kawal selia dengan bidang kuasa yang kompeten, seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri dan badan berkanun lain;
       
    • untuk melaksanakan sebarang kewajipan undang-undang;
       
    • selaras dengan perintah mahkamah dengan bidang kuasa kompeten;
       
    • kepada organisasi termasuk penyedia perkhidmatan profesional mereka dan pihak berkuasa kawal selia yang relevan sama ada di dalam atau di luar Malaysia, berhubung dengan pemerolehan, pelupusan dan/atau cadangan untuk memperoleh atau melupuskan aset Sanofi dan/atau Sanofi sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung;
       
    • kepada rakan niaga dan penyedia perkhidmatan kami;
       
    • jika kami anggap penzahiran tersebut adalah perlu untuk mengelakkan atau mengurangkan ancaman yang serius dan hampir berlaku terhadap nyawa atau kesihatan anda atau nyawa atau kesihatan orang lain;
       
    • di mana kami percaya penzahiran itu perlu atau sesuai untuk mencegah kerosakan fizikal atau kerugian kewangan, atau perkaitan dengan penyiasatan yang disyaki atau sebenarnya aktiviti penipuan atau haram.

    Akses kepada Data Peribadi anda boleh diberikan kepada entiti lain di dalam kumpulan syarikat Sanofi dan boleh dipindahkan ke luar Malaysia bagi tujuan menyimpan data dan menguruskan maklumat pekerja dengan lebih selamat dan cekap pada peringkat kumpulan.

    Sanofi juga merizab hak untuk memindahkan Data Peribadi relevan sekiranya Sanofi menjual atau memindahkan semua atau sebahagian daripada perniagaan atau asetnya. Sanofi akan menggunakan semua usaha munasabah untuk mengarahkan penerima pindahan agar memproses maklumat peribadi yang anda berikan kepada Sanofi dalam cara yang paling konsisten dengan Notis ini dan dasar privasi Sanofi.

    Pada setiap masa, Sanofi hanya akan menzahirkan jumlah maklumat paling minimum yang dianggapnya perlu dan akan mengambil semua langkah munasabah untuk memastikan Sanofi dan pekerja-pekerja, ejen-ejen dan pihak ketiga kami yang diberi kuasa akan menjaga Data Peribadi anda sebagai maklumat sulit. Sanofi tidak akan menjual, menyewakan atau memperdagangkan Data Peribadi anda.

    Langkah-langkah perlindungan bagi pemindahan antarabangsa Data Peribadi
    Dalam kes di mana Sanofi perlu memindahkan Data Peribadi ke luar Malaysia untuk Tujuan-tujuan yang diterangkan di atas, ia harus memastikan bahawa langkah-langkah perlindungan mencukupi, seperti yang diperlukan di bawah undang-undang perlindungan data yang terpakai, akan dilaksanakan. Dalam hal ini dan khususnya, untuk pemindahan Data Peribadi secara intra-kumpulan yang dilaksanakan untuk tujuan kajian klinikal dan farmakovigilans, Sanofi telah melaksanakan dan akan menerapkan "Peraturan Perusahaan yang Mengikat" yang telah disahkan oleh Pihak Berkuasa Perlindungan Data EU.

    Dengan mengakses Laman ini, pemberian Data Peribadi anda kepada kami dan/atau membenarkan kami mengumpulkan Data Peribadi anda, anda bersetuju kepada pemindahan Data Peribadi yang diterangkan di Perenggan 5 dalam Notis ini.

    6. BAGAIMANA DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

    Sanofi menyimpan Data Peribadi anda dalam salinan cetak dan/atau salinan lembut. Data salinan lembut disimpan, antara lainnya, di persekitaran operasi yang selamat, pangkalan data, pelayan dan alat yang selamat (di Malaysia atau terletak di luar Malaysia), yang hanya dapat diakses oleh pekerja-pekerja, ejen-ejen dan pihak ketiga Sanofi yang diberi kuasa. Sanofi berjanji untuk mematuhi standard dan amalan industri yang biasa diterima dalam penstoran maklumat peribadi anda.

    Kami juga mungkin mengagregat, memberikan nama samaran atau tanpa nama ke atas Data Peribadi untuk memastikan bahawa tidak ada maklumat yang boleh dikenal pasti disampaikan kepada pihak ketiga. Walau bagaimanapun, sila ambil maklum bahawa terdapat beberapa risiko yang terlibat apabila data dihantar melalui Internet dan bahawa Sanofi tidak dapat menjamin bahawa Laman ini adalah 100% selamat daripada gangguan yang tidak sah atau "peretasan." Sebarang data yang dihantar melalui Internet mungkin berisiko.

    7. BERAPA LAMA DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

    Kami mungkin menyimpan Data Peribadi anda untuk selama mana yang diperlukan bagi memenuhi tujuan ia dikumpulkan, atau sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh Undang-Undang yang Terpakai. Kami akan berhenti menyimpan Data Peribadi anda, atau menghapuskan cara-cara yang membolehkan data tersebut dikaitkan dengan anda, sebaik sahaja atas alasan yang munasabah bahawa penyimpanan tersebut tidak lagi berfungsi terhadap tujuan pengumpulan Data Peribadi tersebut, dan tidak lagi diperlukan untuk tujuan undang-undang atau perniagaan.

    8. DENGAN SIAPAKAH DATA PERIBADI AKAN DIKONGSIKAN?

    Bagi Tujuan-tujuan yang diterangkan di atas, kami mungkin menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak (dalam atau luar Malaysia) seperti yang disenaraikan di bawah, termasuk tetapi tidak terhad kepada: -

    • Syarikat-syarikat yang berkaitan atau sekutu-sekutu Sanofi untuk tujuan-tujuan perniagaan yang sah;
       
    • Rakan kongsi terpilih kami seperti penaja acara dan persidangan, dan badan-badan atau organisasi profesional atau akreditasi, persatuan-persatuan untuk akreditasi yang memihak kepada anda berdasarkan kehadiran anda di mana-mana acara yang dianjurkan atau ditaja oleh Sanofi;
       
    • Pembekal, pengedar, penyedia perkhidmatan, ejen atau kontraktor yang digunakan oleh Sanofi atau yang bertindak bagi pihak Sanofi, yang menyediakan pengehosan laman web, pemprosesan pembayaran, pemenuhan pesanan, teknologi maklumat, pentadbiran sistem dan penyediaan infrastruktur yang berkaitan, pencetakan, pengebilan, perkhidmatan pelanggan, pengesahan ahli penjagaan kesihatan profesional, penghantaran e-mel, analisis data, pengauditan, penyelidikan pasaran, pemantauan digital, pemasaran, pengiklanan, jenama, komunikasi dan perkhidmatan-perkhidmatan lain;
       
    • Penasihat luaran (contohnya peguam, akauntan, setiausaha syarikat, juruaudit, syarikat insurans dan broker atas keperluan untuk pengetahuan semata yang bertujuan untuk memberikan perkhidmatan atau nasihat mereka kepada kami, dan lain-lain.);
       
    • Pengawalseliaan kerajaan yang berkenaan, lembaga undang-undang atau pihak berkuasa atau agensi penguatkuasaan undang-undang atau pengatur industri atau mana-mana individu yang kami diwajibkan atau diminta untuk melakukannya di bawah undang-undang, untuk mematuhi undang-undang, peraturan, panduan dan peraturan atau skema yang dikenakan oleh mana-mana pihak berkuasa pemerintah;
       
    • Pengambilalihan dan pihak berkepentingan berpotensi yang lain jika berlaku cadangan atau pertukaran perniagaan yang sebenar, sama ada secara keseluruhan atau sebahagiannya, penjualan perniagaan, pelupusan, pemerolehan, penggabungan, pemisahan, usaha sama, penugasan, penyusunan semula perniagaan Sanofi, aset atau stok atau transaksi serupa; dan
       
    • Mana-mana pihak lain yang anda telah berikan kebenaran secara bertulis kepada kami untuk menzahirkan Data Peribadi anda.

      Sanofi boleh menzahirkan data secara agregat, yang diberikan nama samaran atau tanpa nama yang berasal daripada Data Peribadi (tetapi tanpa pengecam yang akan menzahirkan identiti anda) kepada pihak ketiga. Sanofi hendaklah berusaha untuk membuatkan pihak ketiga tersebut mematuhi Undang-Undang yang Terpakai semasa ia terlibat dengan Sanofi dan menghendaki pihak ketiga tersebut menggunakan dan melindungi Data Peribadi anda selaras dengan Notis ini. Kami akan memastikan bahawa langkah-langkah yang sewajarnya diambil oleh kategori pihak-pihak yang dinyatakan di atas untuk melindungi dan/atau menjaga kerahsiaan maklumat anda yang mungkin kami zahirkan kepada mereka.

    9. BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MENGGUNAKAN HAK SAYA?

    Anda boleh menggunakan hak anda seperti yang diperuntukkan oleh Undang-Undang yang Terpakai. Justeru, Sanofi ingin memaklumkan bahawa anda layak:

    • untuk memohon sesalinan Data Peribadi anda yang dipegang oleh Sanofi;
    • untuk membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda sekiranya Data Peribadi anda tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini;
    • untuk mengehadkan atau menarik balik persetujuan anda, dengan sepenuhnya atau sebahagiannya, untuk Pemprosesan Data Peribadi anda yang dipegang oleh Sanofi;
    • untuk mengemukakan pertanyaan atau aduan kepada Pegawai Perlindungan Data kami.

    Sila ambil maklum bahawa dengan mengehadkan Permprosesan Data Peribadi anda, akibat yang sama seperti yang diterangkan di atas yang mana ada keenggapan untuk memberi Data Peribadi akan terpakai.

    Sekiranya anda ingin menggunakan salah satu daripada hak-hak ini, sila hubungi kami seperti yang diterangkan di bahagian "Cara Menghubungi Kami" di bawah dan kami akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memberikan maklum balas secepat mungkin. Kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan yang disenaraikan di atas. Anda juga boleh menarik balik persetujuan daripada menerima mesej pemasaran mengenai barangan dan perkhidmatan, termasuk maklumat promosi mengenai produk Sanofi daripada kami dengan mengklik pada pautan "Berhenti Melanggan" yang diberikan kepada anda dalam e-mel atau teks kami kepada anda, bagaimanapun, pemberhentian langganan akan terpakai kepada komunikasi pemasaran langsung sahaja kerana kami mungkin masih perlu berkomunikasi dengan anda atas sebab-sebab yang lain, sebagai contohnya mengenai pesanan produk atau perkhidmatan anda.

    Mengenai hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan data peribadi anda, Sanofi berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda dengan alasan yang dibenarkan oleh undang-undang.

    10. CARA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI

    Anda boleh menghubungi Pegawai Perlindungan Data kami jika anda mempunyai pertanyaan atau maklum balas mengenai dasar dan prosedur perlindungan Data Peribadi kami, atau jika anda ingin mengemukakan sebarang permintaan, melalui butiran berikut:
    Tel: +6037651 0800,
    E-mel: MYBN_privacy.officer@sanofi .com, Alamat: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

    11. KETEPATAN DATA

    Secara amnya, kami bergantung pada data peribadi yang diberikan oleh anda (atau wakil anda yang diberi kuasa). Untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah terkini, lengkap dan tepat, sila maklumkan kepada kami sekiranya terdapat perubahan pada data peribadi anda dengan memaklumkannya kepada Pegawai Perlindungan Data kami secara bertulis mengenai maklumat hubungan yang diberikan.

    12. SEMAKAN NOTIS

    Notis ini dikemaskini pada 21 April 2022. Kami mungkin meminda semula atau meminda Notis ini dari semasa ke semasa tanpa pemberitahuan terlebih dahulu. Notis yang dipinda semula ini akan tersedia di Laman ini. Anda boleh menentukan sama ada semakan tersebut telah dilakukan dengan merujuk pada tarikh terakhir Notis ini dikemas kini. Kami menjemput anda untuk menyemak Notis ini secara berkala. Dengan terus berkomunikasi dengan Sanofi, dengan terus menggunakan Laman ini dan/atau memberikan data peribadi anda kepada kami atau membenarkan pengumpulan data peribadi anda, selepas pindaan Notis ini, ini akan menandakan penerimaan anda terhadap pindaan tersebut.

    ENGLISH VERSION

    1. WHAT IS THE PURPOSE OF THIS NOTICE?

    This Personal Data Protection Notice (“Notice”) describes the practices and responsibilities of SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD and its affiliates (“Sanofi”, “we”, “us”, or “our”) on the collection, use, disclosure, processing and transfer of your personal data for the purposes described in this Notice, in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia and all laws and regulations applicable to the protection of your personal data ("Applicable Laws"), this Notice and Sanofi's Privacy Policy.

    BY ACCEPTING THIS NOTICE, PROVIDING YOUR PERSONAL DATA TO US AND/OR ALLOWING OUR COLLECTION OF YOUR PERSONAL DATA, YOU CONFIRM THAT YOU HAVE READ, UNDERSTOOD AND AGREED TO THE TERMS AND CONDITIONS AS PROVIDED HEREIN AND YOU CONSENT TO THE COLLECTION, USE, DISCLOSURE, PROCESSING AND/OR TRANSFER OF YOUR PERSONAL DATA WHICH HAS BEEN OR WILL BE RECEIVED OR COLLECTED BY SANOFI IN THE MANNER AND FOR THE PURPOSES DESCRIBED IN THIS NOTICE.

     

    In the event of any conflict, inconsistency or ambiguity between the English text of this Notice and other language translation thereof, the English text shall prevail. Unless otherwise defined, the definitions in the Terms of use will apply to this Notice.

    2. WHAT TYPES OF PERSONAL DATA WILL BE COLLECTED?

    Personal data means any information relating to an individual, which enables the identification of such individual, whether directly or indirectly, as defined by Applicable Laws. Depending on your interaction with us, we may collect the following categories of personal data, including but not limited to:
     

    • Identity data, which includes name, username or similar identifier, social media usernames, title, date of birth, age, gender, race and ethnicity, photographs, and audio and visual recordings.
    • Contact data, which includes address, email, and telephone and mobile phone numbers.
    • Professional data, which includes job title, place of work, employment history, education, work address, areas of practice and specialties.
    • Financial data, which includes bank account and payment card details.
    • Transaction data, which includes details about payments to and from you, and other details of products and services you have purchased or acquired from us, including customer account numbers.
    • Technical data, which includes internet protocol (IP) address, your login data, browser type and version, time zone setting and location, browser plug-in types and versions, operating system and platform, and other technology on the devices you use to access our websites.
    • Profile data, which includes your username and password, purchases or orders made by you, and your interests, preferences, feedback and survey responses.
    • Usage data, which includes information about how you use our websites, products and services.
    • Marketing and communications data, which includes your preferences for receiving marketing from us and our third parties and your communication preferences.

    Where indicated, it is obligatory to provide your personal data to us to enable us to process your data in relation to specific Purposes. Should you decline to provide such obligatory personal data, we may not be able to engage with you, including to communicate with you or provide you with the information you require.

    3. HOW DO WE COLLECT PERSONAL DATA?

    Sanofi collects and processes personal data either through its employees or authorized third parties acting on our behalf. Apart from personal data you have directly submitted to us or allowed us to collect as set out in this Site, Sanofi may collect and process your personal data from different sources:

    • data that you communicate to us and/or our authorized agents, through various media and communication channels, whether face-to-face, by phone, in writing, through general business contact with you, through registrations, applications, surveys, and direct and indirect interactions with Sanofi. For example, data you provide to purchase or acquire our products or services, when you meet or communicate with us, when you post a message on a Sanofi bulletin board or comments thread, to register for scientific events, to participate in a patient support programme, to report an adverse event, to submit an online application, to create an account on our websites, or to contact us or send us a request for information.
    • data that we collect following your interactions with our websites, platforms, applications and services through certain technologies, such as cookies;
    • data from publicly available sources that we collect in accordance with Applicable Laws, e.g. data that is published by you, social media profiles, directories, signages;
    • data that we obtain legally from third parties who are authorized to collect, use, transfer, disclose or process your personal data as authorized by you or in accordance with applicable laws, for example, when we may need to confirm contact or financial information or to verify the registration of healthcare professionals.

    Sanofi will not collect, use, disclose, process or transfer your personal data unless you voluntarily choose to provide us with it, or you consent to its collection by us, or unless such collection, use, disclosure, processing or transfer is permitted or required by applicable laws and regulations.

    4. HOW WILL PERSONAL DATA BE USED?

    Sanofi and its affiliates (and any third party who may be acting on our behalf) may collect, use, transfer, disclose, and/or process your personal data, for the following purposes (“Purposes”):

    • to allow us to communicate with you, including respond to your requests and inquiries; to provide support for products and services; to provide you with important information, administrative information, required notices, and promotional materials; to send you news and information about our products, services, or brands and operations, educational materials on healthcare for and relevant to patients and physicians; to send you information or invitations to events, seminars, conferences, initiatives and promotions and talks which may be of interest to you; and to organise and manage professional events and congresses, including your participation in such events; to send you reminders on purchases and placements of orders for products; to request and/or remind you on scheduling of appointments;
    • to carry out our business operations, including to carry out marketing and sales; to register you as a customer; to provide you with access to Sanofi’s products and services; to process and deliver your order, including to manage payments, fees and charges, and collect and recover money owed to us; to assess and respond to your comments, requests or inquiries, applications, complaints, and feedback; to keep track of our interactions and meetings, such as when you contact us for information and support; to set up, develop, use and manage validation, analytics, CRM, data repository, data input, profiling, activity management, digital marketing, data processing and reporting tools, and other processing systems;
    • to provide patient support, healthcare support services, patient engagement and prescription information, including to provide, manage and administer patient support and homecare programs; and to manage claims, including insurance claims;
    • to organize and manage professional events and congresses, including your participation to such events;
    • to provide you access to online services, application and platforms, including to administer our websites and keep them safe and secure; and to manage your online accounts;
    • to allow us to identify or authenticate you, including to provide or verify your credentials including via passwords, password hints, security information and questions, government-issued identification, healthcare professional number;
    • to personalize your experience when using our services, including to ensure that our services are presented in the way that best suits you, understand your professional and personal interests in our content, products and services or other content and adapt our content to your needs and preferences, present you products and offers tailored to you;
    • to comply with legal or regulatory obligations, including to monitor safety; to manage and report adverse events; to carry out prevention and investigatory activities; to document and publically disclose certain transfers of value made to healthcare professionals, healthcare organisations and patient organisations; and to carry out administrative formalities, registrations, declarations and audits;
    • to respond to legal requests, including from administrative and judicial authorities, in accordance with applicable laws; to comply with a subpoena, required registration, or legal process;
    • to protect our rights and interests, protect the health, safety, and security of Sanofi personnel, premises and property, including to carry out internal audits, asset management, system and other business controls, manage business administration (finance and accounting, fraud monitoring and prevention), maintain the security of our services and operations, allow us to pursue available remedies or limit the damages that we may incur as necessary, protect ourselves against possible fraudulent actions;
    • to improve and develop our products and services, carry out market or consumer studies, identify and analyze business and usage trend, to carry out profiling, develop content for our services, understand how you and your device interacts with our websites or digital tools, track and respond to safety concerns, determine the effectiveness of products and services;
    • to conduct research and development, including to carry out clinical studies, registries and trials; to manage and validate the recruitment and participation of individuals in studies, trials and other operations; to analyse demographic data; to offer special programs, activities, trials, events and promotions via our services; and to carry out market and consumer studies;
    • to compile statistical data on the use of our products and services, including to track the total number of visitors to each page of our websites, how visitors navigate through our websites and the domain names of visitor’s internet service providers for the purposes of evaluating and improving our websites.

    5. WILL PERSONAL DATA BE TRANSFERRED OUTSIDE MALAYSIA?

    Sanofi may transfer your personal data to our affiliates and authorized employees, agents and third parties (which may be within or outside Malaysia) for the Purposes. In particular, Sanofi may transfer your personal data to our oversea affiliate(s) where our information technology storage facilities and servers may be located. At all times, your personal data will be treated by Sanofi and our authorized employees, agents and third parties as confidential information.

    Safeguards for international transfers of personal data: In cases where Sanofi needs to transfer personal data for the Purposes described above, it shall ensure that adequate safeguards, as required under applicable data protection legislation, will be implemented. In this respect and in particular, for intra-group transfers of personal data implemented for clinical studies and pharmacovigilance purposes, Sanofi has implemented and shall apply its “Binding Corporate Rules” validated by the EU Data Protection Authorities.

    By accepting this Notice, providing your personal data to us and/or allowing our collection of your personal data, you consent to the transfer of your personal data out of Malaysia as described herein.

    6. HOW WILL PERSONAL DATA BE STORED?

    Sanofi stores your personal data in secure operating environments, databases, and tools (within Malaysia or in server located outside Malaysia), which are only accessible to authorized Sanofi employees, agents and third parties. Sanofi undertakes to observe generally accepted industry standards and practices in the storage of your personal information.

    We may also aggregate, pseudonymize or anonymize personal data to ensure that no personally identifiable information is communicated to third parties. However, please be aware that there is always some risk involved when submitting data over the Internet and that Sanofi cannot guarantee that its websites are 100% safe from illegal tampering or “hacking.” Any data transmitted over the Internet may be at risk.

    7. HOW LONG WILL PERSONAL DATA BE RETAINED?

    We may retain your personal data for as long as it is necessary to fulfil the purpose for which it was collected, or as required or permitted by applicable laws. We will cease to retain your personal data, or remove the means by which the data can be associated with you, as soon as it is reasonable to assume that such retention no longer serves the purpose for which the personal data was collected, and is no longer necessary for legal or business purposes.

    8. WHO WILL PERSONAL DATA BE SHARED WITH

    For the Purposes described above, we may disclose your personal data to the parties (within or outside Malaysia) as listed below, including but not limited to: -

    • Sanofi associated or affiliated companies for legitimate business purposes;
    • our selected partners (such as sponsors of events and conferences, and professional or accreditation bodies or organizations, associations for accreditation in your favour pursuant to your attendance at any events organized or sponsored by Sanofi;
    • suppliers, distributors, service providers, agents or contractors engaged by Sanofi or acting on Sanofi's behalf, who provide website hosting, payment processing, order fulfilment, information technology, system administration and related infrastructure provision, printing, billing, customer service, healthcare professional validation, email delivery, data analysis, auditing, market research, digital monitoring, marketing, advertising, brand, communication and other services.
    • external advisors (e.g. lawyers, accountants, company secretary, auditors, insurers and brokers on a need to know basis for the purposes of providing their services or advice to us, etc.);
    • relevant government regulators, statutory boards or authorities or law enforcement agencies or industry regulators or any person to whom we are compelled or required to do so under law, to comply with any laws, rules, guidelines and regulations or schemes imposed by any governmental authority;
    • potential acquirers and other stakeholders in the event of potential, proposed or actual business transfer, whether in whole or in part, sale of business, disposal, acquisition, merger, spin-off, joint venture, assignment, reorganisation of Sanofi's business, assets or stock or similar transaction;
    • any other party to whom you authorise us to disclose your personal data to.

    Sanofi may disclose aggregate or anonymized data derived from personal data (but without identifiers that will disclose your identity) to third parties. Sanofi shall endeavor to cause such third parties to comply with Applicable Laws in the course of its engagement with Sanofi and require such third parties to use and protect your personal data consistent with this Notice. We will ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect and/or maintain confidentiality of your information that we may disclose to them.

    9. HOW CAN I EXERCISE MY RIGHTS?

    You can exercise your rights as provided by the Applicable Laws. To that end, Sanofi informs you that you are entitled:
     

    • to apply for a copy of your personal data that Sanofi holds;
    • to correct your personal data should your personal data be inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date;
    • to limit or withdraw your consent to the processing of your personal data that Sanofi holds;
    • to lodge an inquiry or complaint with our Data Protection Officer.

    If you would like to exercise any of these rights, please contact us as described in the “How to Contact Us” section below and we will take necessary steps to respond as soon as possible. We may impose a fee for processing the aforesaid requests. You may also withdraw consent from receiving marketing messages about goods and services, including promotional information about Sanofi products from us by clicking on the “Unsubscribe” link provided to you in our email or text to you, however, unsubscribing will apply to direct marketing communications only as we may still need to email you for other reasons, for example about your order of a product or service.

    In respect of your right to access and/or correct your personal data, Sanofi has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your personal data for the reasons permitted under law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your or another person’s privacy.

    10. HOW TO CONTACT US?

    You may contact our Data Protection Officer if you have any enquiries or feedback on our personal data protection policies and procedures, or if you wish to make any request, in the following manner: Tel: +6037651 0800, Email: MYBN_privacy.officer@sanofi.com, Address: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

    11. ACCURACY OF DATA

    We generally rely on personal data provided by you (or your authorised representative). In order to ensure that your personal data is current, complete and accurate, please update us if there are changes to your personal data by informing our Data Protection Officer in writing or via email at the contact details provided.

    12. REVISION OF THIS NOTICE

    We may revise this Notice from time to time without any prior notice. The revised Notice will be available on this website. You may determine if any such revision has taken place by referring to the date on which this Notice was last updated. We invite you to check this Notice periodically. By continuing to communicate with Sanofi, by continuing to use the Site and/or providing your personal data to us or allowing our collection of your personal data, following the revisions to this Notice, this shall signify your acceptance of such revisions.

    1. APAKAH TUJUAN NOTIS INI?

    Notis Perlindungan Data Peribadi ini ("Notis") menerangkan amalan dan tanggungjawab SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD dan sekutunya ("Sanofi", "kami", "kami", atau "kami") mengenai pengumpulan, penggunaan , penzahiran, pemrosesan dan pemindahan data peribadi anda untuk tujuan yang dijelaskan dalam Notis ini, menurut dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia dan semua undang-undang dan peraturan yang terpakai untuk perlindungan data peribadi anda ("Undang-undang yang Terpakai"), Notis ini dan Polisi Privasi Sanofi.

    DENGAN MENERIMA NOTIS INI, MEMBERIKAN DATA PERIBADI ANDA KEPADA KAMI DAN/ATAU MEMBENARKAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI ANDA, ANDA MENGESAHKAN BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA, MEMAHAMI DAN BERSETUJU DENGAN TERMA DAN SYARAT SEPERTI YANG DINYATAKAN DI SINI DAN ANDA BERSETUJU DENGAN PENGUMPULAN, PENGGUNAAN, PENZAHIRAN, PEMPROSESAN DAN/ATAU PEMINDAHAN DATA PERIBADI ANDA YANG TELAH ATAU AKAN DITERIMA ATAU DIKUMPULKAN OLEH SANOFI DENGAN CARA DAN UNTUK TUJUAN YANG DIJELASKAN DALAM NOTIS INI.

    Sekiranya terdapat konflik, ketakkonsistenan atau ketaksaan antara teks Bahasa Inggeris Notis ini dan terjemahan bahasa lain daripadanya, teks Bahasa Inggeris akan mengatasi. Kecuali didefinisikan lain, definisi dalam Syarat penggunaan akan berlaku untuk Notis ini.

    2. APAKAH JENIS DATA PERIBADI YANG AKAN DIKUMPULKAN?

    Data peribadi bermaksud apa-apa maklumat yang berkaitan dengan individu, yang memungkinkan pengenalpastian individu tersebut, baik secara langsung atau tidak langsung, seperti yang ditentukan oleh Undang-undang yang Terpakai. Bergantung pada interaksi anda dengan kami, kami mungkin mengumpulkan kategori data peribadi berikut, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
     

    • Data identiti, yang merangkumi nama, nama pengguna atau pengenal serupa, nama pengguna media sosial, tajuk, tarikh lahir, umur, jantina, bangsa dan etnik, gambar, dan rakaman audio dan visual.
    • Data perhubungan, yang merangkumi alamat, e-mel, dan nombor telefon dan telefon bimbit
    • Data profesional, yang merangkumi gelaran pekerjaan, tempat kerja, sejarah pekerjaan, pendidikan, alamat pekerjaan, bidang latihan dan kepakaran.
    • Data kewangan, yang merangkumi butiran akaun bank dan kad pembayaran.
    • Data transaksi, yang merangkumi maklumat mengenai pembayaran kepada dan daripada anda, dan maklumat produk dan perkhidmatan lain yang telah anda beli atau perolehi daripada kami, termasuk nombor akaun pelanggan.
    • Data teknikal, yang merangkumi alamat protokol internet (IP), data log masuk, jenis dan versi pelayar, tetapan dan lokasi zon waktu, jenis dan versi sambungan pelayar, sistem operasi dan platform, dan teknologi lain di peranti yang anda gunakan untuk mengakses laman web kami.
    • Data profil, yang merangkumi nama pengguna dan kata laluan, pembelian atau pesanan yang dibuat oleh anda, dan minat, pilihan, maklumbalas dan respons tinjauan anda.
    • Data penggunaan, yang merangkumi maklumat tentang bagaimana anda menggunakan laman web, produk dan perkhidmatan kami.
    • Data pemasaran dan komunikasi, yang merangkumi pilihan anda untuk menerima pemasaran dari kami dan pihak ketiga kami dan pilihan komunikasi anda.

    Sekiranya dinyatakan, adalah wajib untuk memberikan data peribadi anda kepada kami supaya kami boleh memproses data anda berkaitan dengan Tujuan tertentu. Sekiranya anda menolak untuk memberikan data peribadi wajib tersebut, kami mungkin tidak dapat berinteraksi dengan anda, termasuk untuk berkomunikasi dengan anda atau memberikan maklumat yang anda perlukan.

    3. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIKUMPULKAN?

    Sanofi mengumpulkan dan memproses data peribadi sama ada melalui pekerjanya atau pihak ketiga yang diberi kuasa yang bertindak bagi pihak kami. Selain daripada data peribadi yang anda telah serahkan secara langsung kepada kami atau membenarkan kami mengumpulkan seperti yang dinyatakan dalam Laman ini, Sanofi dapat mengumpulkan dan memproses data peribadi anda dari pelbagai sumber:

    • data yang anda sampaikan kepada kami dan/atau ejen kami yang sah, melalui pelbagai saluran media dan komunikasi, sama ada secara bersemuka, melalui telefon, secara bertulis, melalui hubungan perniagaan umum dengan anda, melalui pendaftaran, aplikasi, tinjauan, dan interaksi langsung dan tidak langsung dengan Sanofi. Sebagai contoh, data yang anda berikan untuk membeli atau memperolehi produk atau perkhidmatan kami, ketika anda bertemu atau berkomunikasi dengan kami, ketika anda menghantar mesej di papan buletin Sanofi atau utas komen, untuk mendaftar untuk acara ilmiah, untuk mengambil bahagian dalam program sokongan pesakit, untuk laporkan kejadian buruk, untuk mengajukan permohonan dalam talian, untuk membuat akaun di laman web kami, atau untuk menghubungi kami atau mengirimkan permintaan maklumat kepada kami.
    • data yang kami kumpulkan mengikuti interaksi anda dengan laman web, platform, aplikasi dan perkhidmatan kami melalui teknologi tertentu, seperti kuki;
    • data dari sumber yang tersedia untuk umum yang kami kumpulkan mengikuti Undang-undang yang Terpakai, seperti data yang diterbitkan oleh anda, profil media sosial, direktori, papan tanda;
    • data yang kami peroleh secara sah dari pihak ketiga yang diberi kuasa untuk mengumpulkan, menggunakan, memindahkan, mendedahkan atau memproses data peribadi anda sebagaimana yang diizinkan oleh anda atau mengikuti undang-undang yang terpakai, misalnya, ketika kami mungkin perlu u mengesahkan maklumat hubangan atau kewangan atau untuk mengesahkan pendaftaran profesional penjagaan kesihatan.

    Sanofi tidak akan mengumpulkan, menggunakan, menzahirkan, memproses atau memindahkan data peribadi anda melainkan anda secara sukarela memilih untuk memberikannya kepada kami, atau anda bersetuju untuk kumpulan oleh kami, atau melainkan jika pengumpulan, penggunaan, penzahiran, pemprosesan atau pemindahan tersebut dibenarkan atau diperlukan menurut undang-undang dan peraturan yang terpakai.

    4. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIGUNAKAN?

    Sanofi dan sekutunya (dan mana-mana pihak ketiga yang mungkin bertindak bagi pihak kami) boleh mengumpulkan, menggunakan, memindahkan, mendedahkan, dan / atau memproses data peribadi anda, untuk tujuan berikut ("Tujuan"):

    • untuk membolehkan kami berkomunikasi dengan anda, termasuk menjawab permintaan dan pertanyaan anda; untuk memberi sokongan untuk produk dan perkhidmatan; untuk memberi anda maklumat penting, maklumat pentadbiran, notis yang diperlukan, dan bahan promosi; untuk menghantar berita dan maklumat mengenai produk, perkhidmatan, atau jenama dan operasi kami, bahan pendidikan mengenai penjagaan kesihatan dan berkaitan dengan pesakit dan doktor; untuk menghantar maklumat atau jemputan kepada anda untuk acara, seminar, persidangan, inisiatif dan promosi serta ceramah yang mungkin menarik bagi anda; dan untuk mengatur dan menguruskan acara dan kongres profesional, termasuk penyertaan anda dalam acara seperti itu; untuk menghantar peringatan kepada anda mengenai pembelian dan penempatan pesanan untuk produk; untuk meminta dan/atau mengingatkan anda mengenai jadual janji temu;
    • untuk menjalankan operasi perniagaan kami, termasuk untuk menjalankan pemasaran dan penjualan; untuk mendaftarkan anda sebagai pelanggan; untuk memberi anda akses kepada produk dan perkhidmatan Sanofi; untuk memproses dan menghantar pesanan anda, termasuk menguruskan pembayaran, yuran dan caj, dan mengumpulkan dan mendapatkan wang yang terhutang kepada kami; untuk menilai dan bertindak balas terhadap komen, permintaan atau pertanyaan, permohonan, aduan, dan maklum balas anda; untuk mengawasi interaksi dan pertemuan kami, seperti ketika anda menghubungi kami untuk mendapatkan maklumat dan sokongan; untuk mengatur, mengembangkan, menggunakan dan menguruskan pengesahan, analitik, CRM, repositori data, input data, profil, pengurusan aktiviti, pemasaran digital, pemprosesan data dan alat pelaporan, dan sistem pemprosesan lain;
    • untuk memberikan sokongan pesakit, perkhidmatan sokongan penjagaan kesihatan, keterlibatan pesakit dan maklumat preskripsi, termasuk untuk menyediakan, mengurus dan mentadbir program sokongan dan rawatan di rumah pesakit; dan untuk menguruskan tuntutan, termasuk tuntutan insurans;
    • untuk mengatur dan menguruskan acara dan kongres profesional, termasuk penyertaan anda dalam acara tersebut;
    • untuk memberi anda akses kepada perkhidmatan, aplikasi dan platform dalam talian, termasuk untuk mentadbir laman web kami dan memastikannya selamat dan terjamin; dan untuk menguruskan akaun dalam talian anda.
    • untuk membolehkan kami mengenal pasti atau mengesahkan anda, termasuk memberikan atau mengesahkan bukti kelayakan anda termasuk melalui kata laluan, petunjuk kata laluan, maklumat keselamatan dan pertanyaan, pengenalan diri yang dikeluarkan oleh kerajaan, nombor profesional penjagaan kesihatan;
    • untuk memperibadikan pengalaman anda semasa menggunakan perkhidmatan kami, termasuk untuk memastikan bahawa perkhidmatan kami disajikan dengan cara yang paling sesuai untuk anda, memahami kepentingan profesional dan peribadi anda dalam kandungan, produk dan perkhidmatan kami atau kandungan lain dan menyesuaikan kandungan kami dengan keperluan anda dan pilihan, mempersembahkan produk dan tawaran yang sesuai untuk anda;
    • untuk mematuhi kewajiban undang-undang atau peraturan, termasuk untuk memantau keselamatan; untuk mengurus dan melaporkan kejadian buruk; untuk menjalankan aktiviti pencegahan dan penyiasatan; untuk mendokumentasikan dan menzahirkan secara terbuka pemindahan nilai tertentu yang dibuat kepada profesional penjagaan kesihatan, organisasi penjagaan kesihatan dan organisasi pesakit; dan untuk melaksanakan formaliti pentadbiran, pendaftaran, pernyataan dan audit;
    • untuk membalas permintaan hukum, termasuk dari pihak berkuasa administratif dan kehakiman, mengikuti undang-undang yang terpakai; untuk mematuhi sepina, pendaftaran yang diperlukan, atau proses undang-undang;
    • untuk melindungi hak dan kepentingan kami, melindungi kesihatan, keselamatan, dan keselamatan personel, premis dan harta tanah Sanofi, termasuk untuk menjalankan audit dalaman, pengurusan aset, sistem dan kawalan perniagaan lain, menguruskan pentadbiran perniagaan (kewangan dan perakaunan, penipuan pemantauan dan pencegahan), menjaga keselamatan perkhidmatan dan operasi kami, memungkinkan kami untuk mendapatkan penyelesaian yang ada atau mengehadkan gantirugi yang mungkin kami alami, melindungi diri daripada kemungkinan tindakan penipuan;
    • untuk memperbaiki dan membangunkan produk dan perkhidmatan kami, menjalankan kajian pasaran atau pengguna, mengenal pasti dan menganalisis perniagaan dan trend penggunaan, untuk menjalankan profil, mengembangkan kandungan untuk perkhidmatan kami, memahami bagaimana anda dan peranti anda berinteraksi dengan laman web atau alat digital kami , mengesan dan bertindak balas terhadap masalah keselamatan, menentukan keberkesanan produk dan perkhidmatan;
    • untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan, termasuk menjalankan kajian klinikal, daftar dan percubaan; untuk mengurus dan mengesahkan pengambilan dan penyertaan individu dalam kajian, percubaan dan operasi lain; untuk menganalisis data demografi; untuk menawarkan program, aktiviti, percubaan, acara dan promosi khas melalui perkhidmatan kami; dan untuk menjalankan kajian pasaran dan pengguna;
    • untuk mengumpulkan data statistik mengenai penggunaan produk dan perkhidmatan kami termasuk untuk mengesan jumlah pengunjung ke setiap halaman laman web kami, bagaimana pelawat melayari laman web kami dan nama domain penyedia perkhidmatan internet pelawat untuk tujuan penilaian dan memperbaiki laman web kami.

    5. ADAKAH DATA PERIBADI AKAN DIPINDAHKAN KE LUAR DARI MALAYSIA?

    Sanofi mungkin memindahkan data peribadi anda kepada sekutu kami dan pekerja, ejen dan pihak ketiga kami yang sah (yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia) untuk Tujuan. Khususnya, Sanofi boleh memindahkan data peribadi anda ke afiliasi luar negara kami di mana kemudahan dan pelayan penyimpanan teknologi maklumat kami mungkin berada. Setiap masa, data peribadi anda akan dianggap oleh Sanofi dan pekerja, ejen dan pihak ketiga kami yang sah sebagai maklumat sulit.

    Perlindungan untuk pemindahan data peribadi antarabangsa: Dalam kes di mana Sanofi perlu memindahkan data peribadi untuk Tujuan yang dijelaskan di atas, ia harus memastikan bahawa perlindungan yang memadai, seperti yang diperlukan di bawah undang-undang perlindungan data yang berlaku, akan dilaksanakan. Dalam hal ini dan khususnya, untuk pemindahan data peribadi intra-kumpulan yang dilaksanakan untuk tujuan kajian klinikal dan farmakovigilance, Sanofi telah melaksanakan dan akan menerapkan "Peraturan Perusahaan yang Mengikat" yang disahkan oleh Pihak Berkuasa Perlindungan Data EU.

    Dengan menerima Notis ini, memberikan data peribadi anda kepada kami dan/atau membenarkan pengumpulan data peribadi anda, anda bersetuju untuk memindahkan data peribadi anda ke luar Malaysia seperti yang dijelaskan di sini.

    6. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

    Sanofi menyimpan data peribadi anda dalam persekitaran, pangkalan data dan alatan operasi yang selamat (di lokasi Malaysia atau pelayan yang terletak di luar Malaysia) yang hanya boleh diakses oleh kakitangan Sanofi, agensi dan pihak ketiga yang dibenarkan. Sanofi memberi akujani akan mematuhi standard dan amalan industri yang diterima pakai secara amnya berkaitan penyimpanan data peribadi anda.

    7. BERAPA LAMA DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

    Kami mungkin akan menyimpan data peribadi anda selama yang diperlukan bagi memenuhi tujuan pengumpulannya, atau sebagaimana yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang terpakai. Kami tidak lagi akan menyimpan data peribadi anda, atau menghapuskan kaedah yang boleh mengaitkan data tersebut dengan anda, sebaik sahaja ia wajar untuk mengandaikan bahawa penyimpanan sedemikian tidak lagi memenuhi tujuan pengumpulan data peribadi itu, dan ia tidak lagi diperlukan untuk tujuan undang-undang atau perniagaan.

    8. DENGAN SIAPAKAH DATA PERIBADI INI AKAN DIKONGSI

    Untuk Tujuan yang dijelaskan di atas, kami mungkin menzahirkan data peribadi anda kepada pihak (dalam atau luar Malaysia) seperti yang disenaraikan di bawah, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

    • Syarikat bersekutu atau gabungan Sanofi untuk tujuan perniagaan yang sah;
    • rakan kongsi kami yang terpilih (seperti penaja acara dan persidangan, dan badan atau organisasi profesional atau akreditasi, persatuan untuk akreditasi memihak kepada anda berdasarkan kehadiran anda di mana-mana acara yang dianjurkan atau ditaja oleh Sanofi;
    • pembekal, pengedar, penyedia perkhidmatan, ejen atau kontraktor yang dilantik oleh Sanofi atau bertindak atas nama Sanofi, yang menyediakan hosting laman web, pemprosesan pembayaran, pemenuhan pesanan, teknologi maklumat, pentadbiran sistem dan penyediaan infrastruktur yang berkaitan, percetakan, penagihan, perkhidmatan pelanggan, penjagaan kesihatan pengesahan profesional, penghantaran e-mel, analisis data, pengauditan, penyelidikan pasaran, pemantauan digital, pemasaran, pengiklanan, jenama, komunikasi dan perkhidmatan lain;
    • penasihat luaran (mis. peguam, akauntan, setiausaha syarikat, juruaudit, penanggung insurans dan broker yang perlu mengetahui asas untuk tujuan memberikan perkhidmatan atau nasihat mereka kepada kami, dan lain-lain.);
    • pengawal selia pemerintah yang relevan, lembaga undang-undang atau pihak berkuasa atau agensi penguatkuasaan undang-undang atau pengawal selia industri atau setiap orang yang kami terpaksa atau diminta untuk melakukannya di bawah undang-undang, untuk mematuhi undang-undang, peraturan, panduan dan peraturan atau skema yang dikenakan oleh pemerintah mana pun kuasa;
    • pengambilalihan yang berpotensi dan pihak berkepentingan yang lain sekiranya berlaku pertukaran perniagaan yang berpotensi, dicadangkan atau sebenar, sama ada secara keseluruhan atau sebahagian, penjualan perniagaan, pelupusan, pemerolehan, penggabungan, pemisahan, usaha sama, penugasan, penyusunan semula perniagaan Sanofi, aset atau stok atau transaksi serupa;
    • mana-mana pihak lain yang anda beri kebenaran kepada kami untuk mendedahkan data peribadi andaSanofi associated or affiliated companies for legitimate business purposes;

    Sanofi boleh menzahirkan data agregat atau tanpa nama yang berasal dari data peribadi (tetapi tanpa pengecam yang akan mendedahkan identiti anda) kepada pihak ketiga. Sanofi akan berusaha untuk menyebabkan pihak ketiga tersebut mematuhi Undang-undang yang Terpakai semasa penglibatan dengan Sanofi dan menghendaki pihak ketiga tersebut untuk menggunakan dan melindungi data peribadi anda selaras dengan Notis ini. Kami akan memastikan bahawa langkah wajar diambil oleh kategori pihak di atas untuk melindungi dan/atau menjaga kerahsiaan maklumat anda yang mungkin kami zahirkan kepada mereka.

    9. BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MELAKSANAKAN HAK-HAK SAYA?

    Anda boleh menuntut hak anda seperti yang tertakluk pada Undang-Undang yang Terpakai. Justeru, Sanofi memaklumkan anda berhak atas:
     

    • memohon salinan data peribadi anda yang dimiliki Sanofi;
    • membetulkan data peribadi anda jika tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemas kini;
    • mengehadkan atau menarikbalik persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda yang dimiliki Sanofi;
    • membuat pertanyaan atau aduan dengan Pegawai Perlindungan Data kami.

    Sekiranya anda ingin menggunakan hak-hak ini, silakan hubungi kami seperti yang dijelaskan di bahagian "Cara Menghubungi Kami" di bawah dan kami akan mengambil langkah yang diperlukan untuk bertindak balas secepat mungkin. Kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan tersebut di atas. Anda juga boleh menarik persetujuan daripada menerima pesanan pemasaran mengenai barang dan perkhidmatan, termasuk maklumat promosi mengenai produk Sanofi dari kami dengan mengklik pada pautan "Berhenti berlangganan" yang diberikan kepada anda dalam e-mel atau teks kami kepada anda, namun, perhentian pelangganan akan berlaku untuk komunikasi pemasaran langsung hanya kerana kami mungkin masih perlu menghantar e-mel kepada anda untuk alasan lain, misalnya mengenai pesanan produk atau perkhidmatan anda.

    Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda, Sanofi berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda atas alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti di mana perbelanjaan untuk memberikan akses bagi anda tidak sebanding dengan risiko privasi anda atau orang lain.

    10. APAKAH CARA HUBUNGI KAMI?

    Anda boleh menghubungi Pegawai Perlindungan Data kami sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas mengenai dasar dan prosedur perlindungan data peribadi kami, atau jika anda ingin membuat sebarang permintaan, melalui butiran berikut: Tel: +6037651 0800, Emel: MYBN_privacy.officer@sanofi.com, Alamat: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

    11. ACCURACY OF DATA

    Secara amnya, kami bergantung pada data peribadi yang telah diberikan oleh anda (atau wakil sah anda). Bagi memastikan data peribadi anda sentiasa dikemas kini, lengkap dan tepat, sila beritahu kami sekiranya terdapat sebarang perubahan terhadap data peribadi anda dengan memaklumkan kepada Pegawai Perlindungan Data kami secara bertulis atau e-mel melalui butiran hubungan yang tertera.

    12. PINDAAN NOTIS INI

    Kami mungkin meminda semula Notis ini dari semasa ke semasa tanpa pemberitahuan terlebih dahulu. Notis yang dipinda akan tersedia di laman web ini. Anda boleh menentukan apakah pindaan tersebut telah dilakukan dengan merujuk pada tarikh terakhir Notis ini dikemaskini. Kami menjemput anda untuk menyemak Notis ini secara berkala. Dengan terus berkomunikasi dengan Sanofi, dengan terus menggunakan Laman dan/atau memberikan data peribadi anda kepada kami atau membenarkan pengumpulan data peribadi anda, selepas pindaan Notis ini, ini akan menandakan penerimaan anda terhadap pindaan tersebut.